Forskjellen på knebøy og frontbøy

Dette er et utdrag fra en gruppeeksamen jeg hadde ved et fag kalt: Mennesket i utvikling.

Oppgaven var som følger: Beskriv den anatomiske og mekaniske forskjellen mellom disse 2 løftene: 

 

uten navn

Begreps avklaring:

Low-bar knebøy – Low bar plasseres stangen ca rett over ryggraden over scapula. På nedre siden av trapezius (Horschig, 2016)

High-bar/standard knebøy – Baren plasseres på toppen av trapezius muskelen (Horschig, 2016)

Frontbøy – I frontbøy er baren plassert på framsiden av skuldrene (Pegg A, 2013)

Momentarm – Momentarm er den vinkelrette avstanden fra tyngdepunktet til rotasjonsaksen (Lieber, 2012)

 

Hoveddel.

Hovedforskjellen mellom figur 1 (knebøy) og figur 2 (front bøy) er mange. Tradisjonelt sett ser vi på knebøy (KB) som en mer hoftedominant øvelse, og front bøy (FB) som en mer knedominant øvelse. Dette begrunner vi for at vi tydelig ser en lenger momentarm fra hofte til tyngdepunktet ved KB, enn ved en FB. For å presisere enda mer så ser vi at figur 1 er en low-bar knebøy (LBK), som har enda litt lenger momentarm fra hoften enn en vanlig KB, men mye av studiene man finner er gjort kun på knebøy versus front bøy. Vi bruker fortsatt knebøy som eksempel til tross for at en low-bar squat er vist på bildet. En low-bar squat er en så lik øvelse på “vanlig” knebøy, bare med en enda lengre momentarm. Så vi mener at studiene fortsatt er kredible da det statistisk sett vises lite forskjell med en “standard” high-bar knebøy og en low-bar knebøy (Glassbrook DJ, Brown S.R, 2017)

 

Momentarmen fra hofta er markert med grønt på illustrasjonene under.

(Johnson R, 2013)

 

Ved å se på lengden av momentarm fra hoften til tyngdepunktet, ser vi også den mekaniske begrunnelsen for at vi kan som regel løfte mer i en KB, enn en FB. Ved en lenger momentarm fra hoften til tyngdepunktet i en KB får vi brukt mer av Gluteus Maximus som er muskelen som kan produsere mest mulig kraft (Johnson R, 2013)

Og dette blir da forsterket ved en LBK da momentarmen fra hofta er enda litt lengre her.

Med en mer oppreist overkropps stilling blir det en lenger momentarm fra kneleddet til tyngdepunktet og en kortere momentarm fra hoften til tyngdepunktet. Dette er tradisjonelt sett hvorfor vi sier at vi aktiverer mer lår og rumpe under en KB, og bruker knestrekkeren under en FB. Dette gir logisk sett veldig mye mening, da vi løfter mindre i en FB enn en KB, og kan da begrunnes med at Quadriceps er en mye svakere muskel enn Gluteus Maxiumus, ved å følge denne type tenking.

Men her kommer vrien. I en rekke studier vises det veldig lite, og helt opptil ingenting forskjell i aktivering av Quadriceps og Gluteus maximus mellom en FB og KB. I en studie gjort ved Sport Performance Research Institute på 13 friske kvinner som gjorde en 10 repetisjoner maks av deres FB og KB, konkluderes det som INGEN statistisk forskjell på EMG av muskelaktivering på under-ekstremitetene mellom front bøy og vanlig knebøy (Sinclair J, 2016)

På et annet studiet ved “The Journal of Strengt and Conditining research” derimot, ser vi en høyere MVIC% på rectus femoris, biceps femoris og semitendinosus som vi hadde forventet ved en KB. Men ved Vastus Lateralis og Vastus Medialis ser vi på Vastus Lateralis en liten andel mer aktivering i KB, og en en helt lik aktivering ved KB og FB på Vastus Medialis (Gullet, Tillman, 2009).

Vi kan tolke dette som at JA, en knebøy er en hofte dominant øvelse, men det vises til at det er også frontbøy!

Dr. Aaron Horschig er en veldig stor forkjemper av at ikke quadriceps er mer aktivert under en FB kontra en KB. Til tross for den tradisjonelle tankegangen at KB er rumpe og hamstring øvelse, og at FB er en quad dominant øvelse. Horschig referer til at grunnen til at vi kan løfte mer i en tradisjonell knebøy (eller for den slags grunn en LBK) enn en frontbøy er grunnet i en knebøy er det lenger momentarm fra hofta, enn FB. Og at det er DETTE som bestemmer hvorfor vi løfter mer I en KB. Ikke grunnet at knebøy er en hofte øvelse med fokus på gluteus maximus og hamstrings, og at frontbøy er en øvelse med fokus på quadriceps (Horchig, 2017).

Hva vi derimot ser lite diskusjon om er at en FB setter mer fokus på Coren. Ved et forsøkt gjort på 14 godt trente styrkeløftene ved EMG testing, er det vist at transversal abdominis, external obliques og erector spina var tydelig mer aktivert under en FB enn en KB (Nesser, Fleming, 2016).

 

skjermbilde 2018-11-29 kl. 14.03.08

(Neser, 2016)

 

 

Kilder:

Aaron Horschig (2017) Is your squat quad dominant or hip dominant? https://squatuniversity.com/2017/08/08/is-your-squat-quad-dominant-or-hip-dominant/

 

Aaron Horschig A (2016) How to perfect the high-bar squat. https://squatuniversity.com/2016/03/18/how-to-perfect-the-high-bar-back-squat-2/

 

Glassbrook, Brown SR, Helms ER, Duncan JS, Storey AG (2017) The high-bar and low-bar squats: A biomechanical analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28195975

 

Gullet, Tillman J.C, Gutierrez M.D, Chow G.M, John W (2009) A biomechanical comparison of back and front squats in healthy trained individuals. https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2009/01000/A_Biomechanical_Comparison_of_Back_and_Front.41.aspx

 

Johnson Ryan (2013) http://ffden-2.phys.uaf.edu/211_fall2013.web.dir/Johnson_Ryan/physics-of-the-squat.html

 

Lieber R.L (2012) Skeletal muscle structure function and plasticity. Lippincott Williams & Wilkins; 3 utgave http://muscle.ucsd.edu/musintro/ma.shtml

 

Nesser T.W, Fleming N, Gage M.J (2016) Activation of selected core muscles during squatting. https://www.researchgate.net/publication/301235846_Activation_of_Selected_Core_Muscles_during_Squatting

 

Pegg A (2013) What is front squat? http://steadystrength.com/glossary/front-squat/

 

Sinclair J (2016) Modelling muscle force distributions during the front and back squat in trained lifters

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: