Naturlige kilder for testosteron PT1.

Et evig jag på testosteron har blitt et veldig kjent fenomen for menn i alderen fra 15 – 40. Det gjenspeiler seg bare i alle produkter som hevder å øke testosteron nivåene til menn (Og med fordeler som siktes mot alle menns usikkerhet som labido, hår tap, muskler osv.)

 

testogen-best-testosterone-booster.png

Testo, bro.

Du har kanskje hørt ordet før og assosierer det med skalla, røde, sinte og aggressive muskelbunter. «Se på han der a, testo!» Eller så har du kanskje merket hvordan testo nivået øker på et vorsspiel hvor alle gutta går i baris og synger sanger for full hals. (KLK shoutout)

Men hva er så spesielt med denne gaven fra gud? Og hvorfor er alle så på jakt etter det? Fører det til større muskler? Bedre sex? Mer energi? Jeg skal prøve å forklare kort hva det er, hvorfor vi trenger det og enklest måten å produsere det selv på.

arnold-warfare.jpg

Sitat fra Wikipedia «Testosteron er det dominerende androgenet hos menn og det primære mannlige kjønnshormonet. Det er sentralt for utviklingen av mannlige kjønnsorganerstemmeskifte i puberteten, økt muskelmasseskjeggvekst og øvrig kroppsbehåring. Det er også vesentlig for bl. a. seksualfunksjon, mental helse og beintetthet.»

Jeg syntes egentlig sitatet er veldig selvforklarende og enkelt, men testosteron er altså et mannlig hormon som spiller en stor rolle i mange av prosessene som skjer i mannekroppen. Vi produserer alle naturlig testosteron i kroppen, det begynner rundt puberteten, peaker rundt 20 årene og synker gradvis ca 1.6% hvert år etter du har fylt 40.

 

testosterone-production.jpg

 

Hvorfor så mange som driver med styrketrening bryr seg om disse T nivåene er for at det assosieres med muskelmasse. Menn med høyere T nivåer kan som regel legge på seg mer muskelmasse, enn andre som ikke har like høye nivåer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2917954

Her kommer supplementene inn, som blant annet anabole steroider, testosteron boosters, growth hormon osv. Produkter som dette erstatter som regel den naturlige T produksjonen din i testiklene, og er derfor man hører at testiklene faktisk krymper under bruk av anabole steroider.

TestoTEK-v2.png

Hvem burde bry seg om testosteron nivåer? 

Så det er altså kanskje ikke så rart at menn i styrketrenings bransjen bryr seg om T nivåer. Men jeg mener ALLE menn burde bry seg om sine T nivåer. For hvem vil vell ikke ha bedre skjeggvekst, seksualfunksjon og mental helse?

(Det finnes til og med et studiet som viser at menn med høyere testosteron nivåer har et mer attraktivt ansikt.) 

580b585b2edbce24c47b29e4.png

 

Men her oppstår det et lite problem, for de som er mest opptatt av T er som regel de som har høye nok T nivåer allerede. Men derimot de som aldri trener (ELLER TRENER FOR MYE, HINT HINT CROSSFITERE), drikker mye og spiser dritt har som regel altfor lave nivåer. Det vises faktisk at 1 av 4 menn i alderen over 30 har for lave T nivåer.

Sideeffekter av lave T nivåer er blant annet: (tatt fra Medical News Today)

Over time, these symptoms may develop in the following ways:

  • loss of body hair
  • loss of muscle bulk
  • loss of strength
  • increased body fat

 

De sideeffektene der frister ikke veldig for meg, og forhåpentligvis ikke for deg heller. Men hvordan vet du om du har lavere T nivåer enn normalen? Det naturlige er jo å ta en blodprøve hos legen. Men hvem har tid til sånt?? Enklere muligheter er å se hvor fort neglene dine vokser, hvor mye energi du har gjennom dagen, sexlysten din, om du har en periode med mye uren hud/kviser, om du våkner med «morrabrød» og sikkert flere måter jeg ikke kjenner til.

 

do.jpg

 

Hva skal du så gjøre? 

Plis. For guds skyld, hvis du er i 20års alderen, og etter å ha lest det over så har du allerede åpnet et nytt vindu og skrevet «Testosteron boost product». Slett det, se deg selv i speilet og skjerp deg.

Å skal begynne på T produkter i 20 års alderen er en stor stor tabbe. Som dessverre for mange går utpå. Denne tiden er kroppen din mest åpen for naturlig T produksjon, og du tenker at du skal erstatte denne naturlige prosessen i testiklene dine med et produkt?

Den ENESTE grunnen til at du skal begynne på T produkter i 20 års alderen er hvis det godkjennes i en samtale med din lege.

Ja, mange av de T produktene funker nok, du får en spike i T nivåer og er høyt oppe en stund. Men dette er hva som mest sannsynlig kommer til å skje når du begynner på slike produkter: (hovedsakelig anabole steroider vell og merke)

  • Du begynner på produktet.
  • Du føler deg rå, du kan erobre verden, muskelmasse øker og sexlysten er i taket.
  • Dette går du på en stund til du enten A) Ikke har råd til mer. B) Er lei av drastiske humør svigninger. C) Begynner å få problemer med blodtrykk. D) Ikke gidder mer.
  • Hva som vil skje da (mest sannsynlig) er at T nivået ditt dropper ned til normalen (eller enda mer ned enn du hadde før du begynte)
  • Som kan føre til: ingen sexlyst, mister hår, man boobs, lite energi, lite fremgang med treningen og i flere tilfeller depresjon.

 

Og nei ikke alle T produkter har like stor påvirkning, men det er veldig stor sannsynlig for at du kommer til å merke noen av de side effektene, ikke alle men noen. Man boobs i ettertid av steroid bruk skjer ved 37% av alle brukere (O’Sullivan et al., 2000). 43% opplever acne og redusert sexlyst ble observert med hele 63% (!!!) av steroide brukere (O’Sullivan et al., 2000).

Nå har jeg forhåpentligvis fått deg til å styre unna produkter for testosteron produksjon, men hva kan du så gjøre da? Les neste innlegg for å se.

 

Kilder:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090513804000273

https://www.muscleforlife.com/how-to-increase-testosterone-naturally/

https://abcnews.go.com/Health/Healthday/story?id=4508669&page=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2917954

https://www.medicalnewstoday.com/articles/276013.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827559/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tanke om “Naturlige kilder for testosteron PT1.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: