Spm fra Instagram PT2: Min anbefaling.

I forrige innlegg gjorde jeg kort rede for bulking/cutting sesongen, og hvorfor disse periodene finnes.

Idag kommer jeg med egen anbefaling.

Jeg begynte forrige innlegg med at jeg syntes alle typer atleter burde ha en On/Off-Season. Dette er grunnet at alle atleter burde ha en periode hvor de bygger seg opp, får restituert kroppen ordentlig og bli bedre i de treningsformene de ønsker (kondisjon, muskelmasse, styrke, teknikk, koordinasjon osv.)

 

quote-what-you-do-in-the-off-season-determines-what-you-do-in-the-regular-season-george-allen-130-90-12.jpg

 

Når man er i sesong eller cutter så er det mye vanskeligere å forbedre seg i de ønskede ferdighetene. Mye grunnet kalori inntaket og det store volumet med trening. De fleste som har drevet med styrketrening en stund vet hvor vanskelig det er å få en ny PR i en tid hvor du går ned i vekt. Det er viktig at man skjønner meningen bak periodene du går i.

Bulke perioden er for å bli sterkere og få mer muskelmasse, cutte perioden er for å få lavere fettprosent (for vanlige treningsentusiaster) og blir mer relativ sterk til egen kroppsvekt. (for atleter)

ed7e3013a5e0499febabfad534208f4f.jpg

 

Bulk/Cut fremfor lean hele året? 

Her kommer den store misforståelsen. Mange assosierer bulking med at du skal legge på deg enormt mange kg på flere måneder, når dette ikke trenger å være tilfellet i det hele tatt. Du kan holde en lav fettprosent hele året, samtidig som du har en Bulke/Off-Season. Bulke perioden trenger ikke å være enorm, du kan legge på deg bare 1-2 kg og fortsatt kalle det en bulk. Alt er relativt til hva målet ditt er. OG det er derfor jeg sier alle atleter burde ha en Off-Season/Bulke sesong, slik at de får restituert ordentlig, bygd styrke og få hormon nivåer på plass igjen.

Poenget er at du skal bruke denne perioden til å bli i bedre form enn du var på denne tiden i fjor. 

Hvis vi for eksempel tenker sesongen for fotballspillere. Den består av Vår/Sommer/Høst (On-Season) og Høst/Vinter (Off-Season). Atleter som fotballspillere hvor det er ekstremt viktig å være smidig, vil holde seg på en relativ lav fettprosent hele året. Spesielt under sesong når de må prestere mest. Under sesong vil de holde seg på kalori maintance for å sikre seg at de får nok næring, restituert nok mellom øktene og samtidig ikke legger på seg. (veldig vanskelig)

Men når Off-Season kommer så er det viktig å skifte perioder. Her kommer bulkingen inn, hvor de kan bruke vinteren på å øke i styrke, muskelmasse, kondisjon osv. Her må de være i et kalori pluss slik at de får mest ut av denne perioden. For husk: HVIS DU SKAL FÅ MEST UT AV STYRKETRENINGEN MÅ DU VÆRE I KALORI PLUSS.

Så legger de på seg muligens 1-3kg i denne perioden, og rett før sesongen starter igjen har de en liten Pre-Season cut. Slik er de tilbake med like lav fettprosent og desto bedre trent enn de var på denne tiden sesongen før.

 

last ned.jpeg

 

Hva jeg anbefaler?

Jeg må dessverre starte med å si det kjedeligste svaret på jord: Det spørs.

Fordi JA, det spørs. For meg selv og andre som er fornøyd med fettprosent man ligger på så vil jeg anbefale perioder som ser slik ut:

  • Clean bulk. Et par måneder hvor man spiser 100-500 kalorier pluss. Fokus på å øke styrke og muskelmasse denne perioden.
  • Maintance periode. Viktig prinsipp som jeg ikke begynte med før jeg leste The Renaissance diet. En periode hvor du spiser like mye kalorier som du forbrenner. Varer et par uker/1 mnd.
  • Cut. Kjører på med en liten cut på 1/2mnd, rett før sommeren 😉 Cutte til jeg får fettprosenten jeg er fornøyd med. Mål å miste mest mulig fett og minst mulig muskelmasse.

 

ectomorph.png

 

Hvis du derimot er er en ganske spinkel nybegynner (typisk ectomorph kroppsbygning) som bare vil få resultater fort, vil jeg anbefale noe som dette:

  • Dirty bulk. Bare prøve å legge på deg så mye muskelmasse og vekt så fort som mulig. 500+ kalorier i overskudd.
  • Cut. Ta en cut periode når du merker du er fornøyd med vekta. Etter du har gjort dette kan du forhåpentligvis begynne med anbefalingen som jeg nevnte over som jeg bruker selv.

 

In-Defense-of-Crossfit.jpg

 

Alle atleter i toppen har en off/bulk season og on/cut season. Til og med Crossfitere hvor de fleste har sixpack året rundt. Det er fort å tenke at de ikke har en bulk det siden de er så lean hele året, men de bare begrenser seg i bulk perioden.

 

Gjerne kom med flere spørsmål til meg på Instagram angående dette emnet eller noen andre. 🙂 

 

 

En tanke om “Spm fra Instagram PT2: Min anbefaling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: