Spm fra Instagram PT1: Cutting/Bulking.

Idag svarer jeg på spm fra Instagram:

31886606_10211740833933102_8091668783086698496_n

 

For å svare veldig kort så mener jeg: JA, det har en veldig god effekt.

Jeg mener enn hvilken slags atlet du er så burde du ha en «On-season» og «Off-season» eller bulk/cut periode.

I neste innlegg vil jeg forklarer hvorfor og hva jeg anbefaler. I dette innlegget skal jeg gjøre rede for bulking og cutting, og hva som er meninga bak slike perioder.

 

dont-worry-bro-im-just-bulking-we-all-have-that-224773.png

Bulking/Off season. 

Dette er perioden hvor du skal øke i muskelmasse og maksimal styrke. Her skal du være i kalori surplus (for hvis du husker fra Kosthold 101. så måtte du være i kalori pluss for å øke i muskelmasse.) Som altså vil si: For å se optimale resultater innen styrke og muskelmasse, må du legge på deg litt fett i denne perioden.

MEN her kommer det viktigste aspektet med bulking. For en viktig ting å ta til betraktning er til hvilken grad du ønsker å legge på deg og hvor lang tid dette skal ta.

Bestem deg på forhånd hvor mye du vil gå inn for denne sesongen. Hvis du feks vil gå opp 0,25 kg i uken, så vil du øke i muskelmasse på en moderat måte og forhåpentligvis legge på deg minimalt med fett.

Vi pleier ofte å kategorisere det som «dirty bulk» eller «clean bulk». Hvor ved clean bulk så går opp i vekt på den moderate måten jeg snakket om.

Ved dirty bulk begynner man i flere tilfeller med 800-1000 kalorier pluss og spiser så og si hva man vil. Her vil du naturligvis se mer økning i muskelmasse og styrke, men så vil du også legge på deg veldig mye fett.

Og desto vanskeligere blir din cutte periode.

bulk-over-time-to-cut-meme.jpg

 

Cutting/On Season. 

Dette er perioden hvor du skal være i kalori minus, for å miste fettet du la på deg under bulke perioden. Når det kommer til atleter så er dette perioden før sesongen begynner. For når du er i sesong og skal prestere optimalt så vil du allerede være «cut», og på den laveste fettprosent som mulig, for å prestere best mulig.

Men for andre dødelige så trenger man ikke en pre-cut season som atleter, da holder det bare med en bulking og cutting sesong.

Trikset her er at du skal prøve å miste så mye fett som mulig, uten å miste for mye muskelmasse. Når du går ned i vekt og er i kalori minus, så kommer du til å miste litt muskelmasse og styrke uansett. Men målet burde alltid være å minske hvor mye av det du mister. Dette gjør du med å være i et veldig lavt kalori minus i begynnelsen, typisk kun 100-200 kalorier, så øker du etterhvert. Fremfor å begynne med 500 kalorier minus, og stupe i vekt. Med et for drastisk vekttap kan du risikere å nesten miste alt av muskelmasse som du bygget opp i bulke sesongen.

 

Les part 2Spm fra Instagram PT2: Min anbefaling.

 

20171219163345uid1.jpg

En tanke om “Spm fra Instagram PT1: Cutting/Bulking.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: