Kosthold 101.

De fleste har fått høre til nå hvordan «Abs are made in the kitchen, not in the gym» og alle sitatene rundt det. Så istedenfor å rable opp hvordan kostholdet ditt bestemmer «sixpacken» din, så tenkte jeg å heller bare gi en enkel forklaring av kosthold/diett.

Hvis du leser tilbake til innlegget mitt om å Miste fett og øke i muskelmasse. Så finner du en veldig enkel forklaring på kalorier inn/kalorier ut.

Men kort fortalt så må du spise mindre kalorier enn du forbrenner for å gå ned i vekt/miste fett, og spise mer kalorier enn du forbrenner for å gå opp i vekt/øke i muskelmasse.  Dette er det viktigste prinsippet innen kosthold/diett, og dette må du lære deg før vi går videre.

30-gym-70-diet-abs-are-made-in-the-kitchen-not-in-the-gym-100241.jpg

IIFYM.

IIFYM står for «If it fits your macros». «Hvis det passer dine makros». Makros er makro næringsstoffene eller kanskje mer kjent for oss som hovednæringsstoffene, Proteiner, fett og karbohydrater. 

Prinsippet i IIFYM er at så lenge maten du spiser «fits your macros» så går det greit. Altså så lenge maten din ikke overstrider ditt daglige kalori og makro behov så er du på rett vei.

Her en grei forklaring på hvordan man bruker myfitnesspal:

Dette mener jeg er desidert den enkleste måten å forstå diett/kosthold, og nok den mest komfortable måten å gå ned i vekt på.

iifym.jpeg

Er å gå ned i vekt alt som betyr noe?

I mange år levde jeg for IIFYM ideologien. Hvordan kunne jeg ikke? Det er jo kjempe chill. Du spiser så og si hva du vil og går fortsatt ned i vekt. De fleste som kjenner meg vet at jeg forguder kebab, og de siste årene spiste jeg kebab minst 1 gang i uken, samtidig som jeg beholdt en relativt lav fettprosent. De fleste tenkte at det var siden jeg spilte fotball og forbrente så mye kalorier der, men det var mest grunnet at jeg spiste færre kalorier i mine andre måltider.

Mikro næringsstoffer? Innsiden, hud, prestasjoner, gut health og humør? 

Tradisjonell IIFYM er en kynisk måte på å gå ned/opp i vekt og tar virkelig ikke hensyn til noen av punktene over. Punkter som jeg mener lett veier ut det å miste litt fett på en enkel måte.

Hvis ditt ENESTE mål er å gå opp/ned i vekt så kjør på med IIFYM, og spis sandwich is til frokost, middag og kvelds.

Men jeg mener et bedre valg av kosthold vil være å følge IIFYM prinsippet, men at du baserer kostholdet ditt på først og fremst sunne og u-prosesserte matvarer. Altså prøve å unngå junkfood og matvarer som har 1000 ingredienser. Så kan du hvis du har rom for det, skeje litt ut av og til. Så beholder du fortsatt alle de positive fordelene med sunn mat og kan likevel «leve» litt uten å føle deg helt elendig etterpå.

Så mitt tips vil være å finne ut av ditt dagsbehov av kalorier, og la en typisk matdag bestå av 50% karbohydrater, 30% proteiner og 20% fett. Men dette får du en større forståelse av hvis du begynner å bruke myfitnesspal.

real food.jpg

Tallerken modellen.

Et annet enkelt tips kan være å følge tallerken modellen og tenke at maten din skal være delt opp slik:

tallerkenmodellen.png

Da trenger du mest sannsynligvis ikke å stresse med å telle kalorier, så lenge du holder deg til denne modellen ved hvert store måltid. Du kan lese mer om tallerken modellen her. 

En tanke om “Kosthold 101.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: