Miste fett og øke i muskelmasse.

«Jeg vil miste fett, samtidig som jeg vil øke i muskelmasse.» Den store drømmen. Men praktisk sett, er det faktisk mulig? 

For å avgjøre dette så må vi først se litt på hvordan man går ned i vekt/ mister fett, og hvordan man går opp i vekt/øker muskelmasse. 

 

«Energi inn – energi ut = endringer i kroppen»

Hvis du fulgte med i naturfag timene på videregående så vet du kanskje hva dette betyr. Energi inn vil tilsi hvor mye kalorier vi konsumerer, energi ut tilsier hvor mye kalorier/energi du forbrenner.

Så hvis du forbrenner mer enn du spiser, går du ned i vekt. Hvis du forbrenner like mye som du spiser, står du på samme vekt. Hvis du spiser mer enn du forbrenner, går du opp i vekt. Ganske lett egentlig.

 

EnergyBalance.jpg

Hvor mye du forbrenner varier veldig fra person til person og fra dag til dag.

Faktorer som bestemmer om hvor mye du forbrenner er blant annet:

  • Vekt
  • Høyde
  • Alder
  • Basalstoffskifte
  • Jobb/daglig aktivitet
  • Intensitet på treningen

En dag hvor jeg er veldig aktiv kan jeg forbrenne opp til 3500 kalorier, men på en litt slappere dag kanskje 3000. Så hvis jeg på den aktive dagen min spiser 3000 kalorier, vil jeg gå opp eller ned i vekt?

…… Hvis du svarte ned i vekt så henger du fortsatt med, bra! 🙂

 

burn-more-calories@688px.jpg

 

  • Forbrenner like mye som du spiser = Samme vekt
  • Forbrenner mer enn du spiser = Mister vekt 
  • Spiser mer enn du forbrenner = Går opp i vekt 

Ved å følge dette enkle prinsippet og all teoretisk fakta om biologi så skjønner vi at vi må stille oss på en side av skalaen for å enten miste fett eller gå opp i muskelmasse. Man må være i et kalori overskudd for å gå opp i muskelmasse, og et kalori underskudd for å miste fett.

Så fysiologisk og teoretisk sett så går det IKKE an å øke i muskelmasse og miste fett samtidig…

Mark-Wahlberg-Pain-and-gain-workout-750x384.png(gotta love marky mark)

 

MEN, det finnes alltid unntak. Vi finner eksempler på mange mennesker som har greid det som blir beskrevet som umulig ovenfor. Altså å miste fett og øke i muskelmasse samtidig. Men hvordan? Når all fakta er imot, hvordan finner vi fortsatt eksempler på folk som greier det?

Jeg husker faktisk at vår foreleser i ernæring ble stilt dette ultimatumet når vi hadde om diett på studiet mitt i fjor. Hun svarte at hun måtte forholde seg til hva som står i de fysiske lover, og svarte at det ovenfor ikke gikk an.

Men det går faktisk an, til tross for at ikke logikken er der. Og jeg har opplevd at det som regel går når man fyller noen av disse kriteriene:

 

Nybegynner innen styrketrening/CrossFit.

«Noobie gains». Du øker nesten i muskelmasse bare av å se på en vektstang. Så selvom du er i et kalori underskudd så greier kroppen din å øke i muskelmasse. Det varer vell og merke bare en liten stund, typisk et par måneder.

Genetiske freaks.

Noen mennesker er virkelig bare født for idrett og bevegelse. Uten å høres altfor generisk ut så har jeg opplevd at dette som regel gjelder veldig mange mørkhudet mennesker. Spiser så mye de vil, går ned i fett, øker i muskelmasse og maksimal styrke som bare det. Hadde jeg bare vært litt mørkere i huden ass…

CrossFitere.

Uten mye logisk forklaring så har jeg opplevd at dette er tilfellet med mange CrossFitere, typisk nybegynner vell og merke. Jeg opplevde det selv når jeg først begynte i CrossFit. En forklaring kan være at dette var en veldig ny stimuli for kroppen min, og musklene fikk da et sjokk som gjorde at de vokste til tross for at jeg var i kalori underskudd.

Illusjon.

Når man går ned i fettprosent så ser musklene mer utfylte og markerte. Dette kan gi en illusjon at man faktisk øker i muskelmasse selvom man egentlig ikke gjør det.

Manipulering av kalorier.

Hvis du feks varier med kalori underskudd/overskudd i løpet av en uke vil du muligens i slutten av uken ha mistet litt fett, og økt litt i muskelmasse. Da går du på en måte opp i muskelmasse og ned i fett på en ukes syklus. Men det er en veldig ueffektiv måte å gjøre det på.

142429713.jpg

 

Oppsummering. 

Som nevnt over så er det teoretisk umulig å miste fett samtidig som man øker i muskelmasse. Men vi så også eksempler på at det faktisk går an, til tross for all fakta er imot. Min egen anbefaling vil alltid vell og merke å gå inn i cut/maintain og bulk sykluser, fremfor å prøve noen av unntakene jeg nevnte over. Ved feks en ukes syklus nevnt over vil resultatene komme utrolig sakte, og er veldig fort å komme i ingenmannsland. Hvor man får litt muskler og mister det med engang. Og etter 4 måneder så er du på samme plass som du begynte.

Hva jeg heller vil anbefale, er å gå på en bulk i 3 mnder (200-500 kalorier overskudd), så en maintain periode på 1 mnd, så en cut på 3 mnder (200-500 kalorier underskudd).

 

 

En tanke om “Miste fett og øke i muskelmasse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: