Historien om min frivending.

I dag tenkte jeg å dele min frivending progresjon over dette året og litt tanker rundt det.

Per dags dato har jeg drevet med Crossfit i 1 år og ca 3 måneder. Hovedgrunnen til at jeg begynte i CrossFit var at jeg ville lære meg de olympiske løftene, Clean og Snatch. (aldri syntes Clean&Jerk er så kult, heh)

 

Motivet.

Interessen kom da jeg for 4-5 år siden spilte fotball og kombinerte det med styrketrening. Jeg ville bruke styrketreningen for å bli bedre i fotball, og da ville det være logisk å ta i bruk eksplosive øvelser. Alle plasser jeg så ble det anbefalt å gjøre øvelser som Clean (frivending) og Front squat (frontbøy) for å bli mer eksplosiv. *Når jeg ser tilbake så hadde jeg altfor mye fokus på det jeg allerede var god på. Jeg var en naturlig veldig eksplosiv og rask spiller, mye grunnet til at min mor var sprinter i sine yngre dager. Men trodde likevel det var eksplosivitet jeg måtte trene mer på. SMH…

img_8774.png

The struggle.

Hvertfal så fikk jeg med meg at Clean/frivending var øvelsen å lære for å bli mer eksplosiv. På den tiden hadde jeg hørt om CrossFit, og hadde en kompis fra laget som drev med det. Jeg husker jeg spurte han om han kunne lære meg frivending ved flere anledninger, han sa «Såklart, det må vi få til en dag.» Den dagen kom aldri, og jeg fikk aldri lært meg frivending. Fuck you, Herman… Vell og merke tok jeg heller aldri initiativet til å bli med han på boxen han trente på. Jeg tenkte frivending var noe han bare kunne lære meg på en fotball trening eller noe sånn…

Skjermbilde 2018-03-09 kl. 21.07.02(fra en Clean økt jeg hadde med Herman 4 år etter han sa han skulle lære meg clean)

 

On the quest to clean.

MEN jeg fortsatte i håpet om å lære denne nydelige øvelsen. Jeg har en treningspartner som heter Sigurd som jeg sikkert har trent sammen med i 5 år nå. På den tiden hadde begge to fått en fascinasjon av olympiske løft, og skulle prøve oss litt fram. Jeg syntes det fortsatt er surt at jeg ikke har noen klipp av når vi prøvde oss på disse løftene, for jeg tror det hadde vært veldig komisk å skulle sett på nå… 

Vi fortsatte vår ferd på et kommersielt treningssenter i håpet om å lære oss å Cleane. (ikke kline.) Med å ha sett sånn 1 video på «How to clean and jerk» i baklomma.

Jeg husker fortsatt godt en dag når vi skulle prøve på Clean and Jerk på gymmen vi trente på. Vi lasta 40kg på stanga og når Sigurd fikk baren over hodet i en jerk, så feila han og mista stanga på gulvet. Stanga traff ikke matta, men gulvet og det ble et stort hål der. (som er der fortsatt.) Eierne var selvfølgelig på jobb akkurat da, og så ulykken vår. Vi ble kastet ut for dagen og jeg la drømmene mine om å lære meg frivending på hylla.

 

540699_563766087017950_1173101041_n(fra en av Clean and Jerk øktene til meg og Sigurd, der hvor skoene står mista Sigurd baren. Kanskje ikke så rart mtp teknikken du ser på bildet)

 

CrossFit Hunsfos. The saviour.

Noen år senere åpnet CrossFit Hunsfos og jeg så sjansen min til å lære meg løftet. Det var egentlig det eneste jeg ville, så skulle jeg slutte i CrossFit. Men med god timing så ble jeg ganske lei av fotball på denne tiden, og jo mer jeg ble lei av fotball, jo mer forelska ble jeg i CrossFit. Så endte det med at jeg slutta i fotball, og trente CrossFit som en idiot en god stund. Oly-løftene var glemt, og jeg trente de kun sporadisk på timer. Jeg tok faktisk ikke min første Squat Snatch før på 17.3. Fire mnder etter jeg begynte i CrossFit.

 

IMG_8333

 

Situasjonen idag.

Men etter en god stund med idiot-trening så tok jeg Oly-løftene mer seriøst, og nå trener jeg Snatch/Clean minst 1 gang i uken i tillegg til styrkeøktene mine.

Jeg var utrolig utålmodig i begynnelsen med mine Oly-løft og spesielt frivending. Jeg fikk et usunt forhold til trening og bare sammenlignet meg med andre hele tiden. Jeg ble aldri fornøyd med PRene mine det første året, siden jeg tenkte alltid bare på de som løftet dobbelt så mye.

Nå føler jeg har fått et mye sunnere forhold til Oly-løft, og setter pris på min egen progresjon enn hvor sakte den går. Akkurat nå tenker jeg å fortsette en god periode til med fokus på å øke min maksimale styrke, og når jeg er fornøyd der kan det godt være jeg skaffer meg en Weightlifting coach og tar løftene enda mer seriøst. Men tiden vil vise, gøy ædde hvertfal. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: