Et par pros/cons om CrossFit.

Jeg ser tilbake på tidligere innlegg at jeg har skrevet mye objektivt angående CrossFit, så idag denne søndags kveld så tenkte jeg å komme med min ærlige subjektive mening.

Etter å ha drevet med CrossFit i litt over 1 år så har jeg sett og opplevd både positive og negative sider med treningsformen.

 

e17a6ce7bea954ea94503000fe2d8c09

Får folk opp av sofaen. 😊 

Dette er hva jeg liker best med CrossFit. Jeg er en forkjemper for at alle mennesker skal holde seg i aktivitet og drive med noe form for trening. Både for de mange fysiske og psykiske fordelene man får av trening. Akkurat det har CrossFit bidratt utrolig mye til, personer som kanskje aldri har løftet en stang før blir motivert til å gå på flere gruppetimer i uken og pushe seg til stadig nye grenser. CrossFit har vært med på å gjøre trening gøy for så utrolig mange mennesker, i tillegg til å være med å fremme en sunn livsstil.

olympic-lifts-snatch

Implementerer det beste av flere idretter. 😊 

Nok en positiv ting, og noe som hele tiden får treningsformen til å være interessant med tanke på at det alltid er nye ting man kan lære seg eller bli bedre i. Jeg begynte først og fremst i CrossFit siden jeg lenge hadde hatt lyst å lære meg de olympiske løftene. Med CrossFit fikk jeg muligheten til å lære løftene og bli guidet av flinke instruktører som visste hva de snakket om. Man får en mer helhetlig tilnærming til trening i forhold til feks kun styrketrening på et kommersielt gym.

Olympiske løft under utmattelse. 😢

Så var det inn med et negativt punkt. Jeg er virkelig ikke noe fan av å skal gjøre olympiske løft som feks Snatch så raskt som mulig. Det er tross alt en av de mest tekniske øvelsene på jord. Jeg kan se mot-argumentet for at olympiske løft har mye relevanse til dagligdagse aktiviteter, og da er det mest realistisk å gjør det så fort som mulig. Men jeg mener hvert fal uansett i starten, før man har lært seg Oly-løftene ordentlig så burde man vente litt før man hiver seg i Metcons med Oly-løft. Under en Metcon blir musklene slitne, og du greier ikke å verken aktivere de samme musklene eller holde konsentrasjonen oppe til å gjøre øvelsen 100%. Hvert fal ikke hvis du er en nybegynner.

community-700x460

Community. 😊 

Noe hva CrossFit er mest kjent for er det nære samfunnet. De fleste boxer har stort fokus på å være imøtekommende til nye medlemmer og at medlemmene skal komme overens. En tanke som ikke engang streifer tankegangen til de fleste kommersielle treningssenter eiere. Eksempler er flere sosiale arrangementer og normen av å være igjen etter økter å bare snakke med hverandre.

Sammenligning med andre. 😢

Ukultur oppstår i de fleste samfunn, så her skiller ikke CrossFit seg ut. Men ukultur fra samfunn til samfunn er forskjellig og jeg mener noe av ukulturen i CrossFit er den konstante sammenligningen med andre. Jeg husker selv jeg følte veldig på det før jeg og. Et konstant bry om å hele tiden skal sammenligne seg med de på sin egen box, andre boxer, regionals atleter, games atleter osv. Man kommer ikke noe vei av å hele tiden sammenligne seg med andre og treningen blir bare destruktiv. Hvis du aldri kan bli glad for eller feire en ny PR i clean fordi det er lite i forhold til hva andre løfter, så kommer du aldri til å få den gleden som potensielt er der med trening.

AAEAAQAAAAAAAAfUAAAAJDRkZDkwN2NkLWFkNWItNGExZC1hOGE5LTkzMjYyMjNmYWUyMw

CrossFit HQ elsker penger. 😢

Direktørene av CrossFit fremmer hele tiden at deres største interesse er å få folk i aktivitet. Men av og til begynner jeg å lure om pengene og populæriteten har tatt overhånd. Og at fokuset er skiftet. Her er et par eksempler på hvordan CrossFit HQ skviser ut penger av CrossFitere:

  • Hver CrossFit box må betale 30 000 kr i året til CF HQ.
  • Alle instruktører må ha CrossFit L1 kurs som koster 10 000 kr.
  • Etter 5 år(?) må instruktører betale selv for å fornye kurset sitt for å fortsette å coache.
  • For å se flere populære serier om CrossFit atleter (som var gratis før) må du nå kjøpe deg CrossFit journal tilgang for å se.
  • CrossFit Open koster 200kr for å melde seg på. Privilegiet av å melde seg på er at man skrive inn scoren sin på deres nettsider. Ikke engang tilgang til CrossFit journal får man, ikke en tskjorte engang. Man betaler 200kr for å kunne skrive inn resultatet av økta de på deres side. Sick.

Og det er nok mange flere punkter som dette, og små ting som markedsføring av overpriset produkter sammen med Rebook osv.

 

Men alt i alt digger jeg CrossFit og er så ufattelig glad for at jeg begynte med det. 🙂 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: