Til CrossFit nybegynneren.

Nybegynnerfeil er uunngåelig i de fleste nye ting man begynner med, og spesielt CrossFit. At du kommer til å gjøre noe du senere finner ut av er helt på jordet kommer nok til å skje. Det jeg skal prøve å hjelpe med er å få deg til å adressere disse feilene så tidlig som mulig så det slipper å ødelegge treningen din. Og spesielt rettet til dette punktet:

BEGRENS TRENINGEN DIN.

Ja, jeg vet hvor utrolig kjedelig det kan være å høre dette. Men i så altfor mange tilfeller så begynner folk i CrossFit, og overdriver treningsvolumet og treningsfrekvensen så til de grader. Jeg blir helt depressiv av å tenke tilbake på hvor idiotisk mye jeg trente i begynnelsen, selvom flere personer fortalte meg at jeg måtte trene mindre så hørte jeg ikke etter. Jeg kom inn med innstillingen at siden jeg var vandt til så høyt treningsvolum med fotball og kombinert styrketrening, så kom jeg lett til å greie å trene CrossFit + styrke 7+ ganger i uken. Det gjorde jeg IKKE. Etter kanskje 4-5 mnder med CrossFit så hadde jeg en helt enorm skuldersmerte når jeg skulle sove, det var så ille at jeg av og til våknet opp om natten med så vondt at jeg ikke kunne sove. Jeg gikk til slutt til fysio og fikk høre at jeg hadde en ekstrem overbelastning i overkroppen og at jeg ikke kunne løfte noe på over 1 mnd. Etter beskjeden så tok jeg meg en liten ferie til syden og revaluerte mine treningsvaner.

stress

STRESS.

Ikke nok med at trening generelt og spesielt CrossFit er utrolig stressende på kroppen. Så har man som regel så mange andre ting i livet man skal bruke energi på. Mange jobber 9-4 hver dag, har barn og kone hjemme også skal de i tillegg komme på boxen og kjøre 100% 7/7 dager i uken. Et slikt påført stress vil før eller siden føre til skade eller utbrenthet. Da er all treningen forgjeves, med tanke på at du kanskje får en langvarig skade som holder deg unna all type aktivitet over en lenger periode.

RESULTATER.

Ikke nok med at en slik trening og livsstil er skadefremmende så får man heller ikke optimale resultater av det. Problemet er nok at mange vil diskutere imot dette og komme med eksempler «Jeg har en sånn livsstil men har likevel økt 20kg i frivending på 1mnd». Og slike folk er utrolig vanskelig å diskutere med siden de bruker sine nybegynner resultater som argument for at treningen deres funker, når i realiteten har det seg at hvis du er nybegynner så kommer du til å se resultater nesten enn hva du gjør innen trening. Men disse resultatene fortsetter bare til et hvis punkt, enten blir man skadet eller stagnerer. Da er man tvunget til å skulle trene annerledes og det er her de fleste blir utbrent.

6-Stupid-Affiliate-Mistakes

PERSONLIG ERFARING.

Avslutningsvis så kan jeg komme med personlig erfaring fra treningen i nybegynner perioden min i CrossFit. Jeg syntes CrossFit var så utrolig gøy i begynnelsen at det var det eneste jeg ville gjøre hver eneste dag, jeg hadde så utrolig lyst å bli bedre i CrossFit. Men det var her fikk jeg et usunt forhold til treningen. Eksempelvis så hadde jeg noen dager hvor jeg jobbet 9 – 4, spiste en subway i bilen på vei hjem, var med på 17:00 timen, kjørte fult ut og når timen var ferdig så hadde jeg ekstra arbeid/små økter med frivending, hspu og DU´s osv. Jeg kunne ofte ende opp med å være på boxen fra 17-20/21 tiden med nesten konstant jobbing. Til slutt kom jeg hjem og spiste dritt, for så å gjøre det sammen dagen etterpå. Er det rart jeg fikk overbelastningsskade i skuldra? Jeg hadde til og med noen dager hvor jeg kjørte dobbel CrossFit økter etter hverandre, altså var med på 17 timen og 18 timen…

2f7

Ikke nok med at jeg aldri fikk restituert ordentlig fra øktene pga jeg trente så mye, men i i tillegg så startet jeg på et nytt studie (ekstra stress på kroppen), startet på ny jobb (ekstra stress) og ble onkel (ekstra stress). Alt dette på samme tid. Alle disse stressfaktorene hadde jeg i livet og jeg trodde fortsatt at jeg kom til å få resultater av å trene 7 + ganger i uken og ødelegge kroppen min helt hver økt. Jeg fikk resultater i begynnelsen, men jeg tror jeg hadde sett enda større resultater hadde jeg begrenset meg litt.

Per dags dato har jeg ikke vært i nærheten av noen skade eller overbelastning siden den skulder overbelastningen i April 2017. Jeg tok en helomvending med treningen min og trener mye smartere nå. Jeg føler meg utrolig mye bedre og ser enda mer resultater i treningen. Til tross for at jeg nå har 6 økter i uken og noen med veldig lav intensitet.

Men alt i alt kommer det til hva hver enkelt person velger å gjøre, jeg kan gi deg en hel PowerPoint presentasjon og argumentere med all mulig forskning om at du kommer til å få mer resultater av å begrense CrossFit treningen litt. Men samme som jeg gjorde, så kommer dessverre heller folk til å høre på seg selv og sitt eget ego. Og da er eneste mulighet å lære det på den harde måten med skade, utbrenthet osv.

Så hvis det er noe du kan hvertfal prøve å ta med deg videre så er det:

TREN SMART. LYTT TIL KROPPEN DIN.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: