Hvorfor er CrossFit så populært? PART 1

Det sies at CrossFit er det beste som har skjedd vekttrening noensinne. Enten om du hater eller elsker det så kan ingen kan nekte for at CrossFit har blitt ekstremt populært, og er en fitnesstrend som er kommet for å bli. I 2005 fantes det 13 CrossFit boxer, idag er det imponerende 13 000 boxer i 120 land. 

Greg Glassman, grunnleggeren av CrossFit mener selv de har funnet opp en revolusjonerende treningsform som verden aldri har sett før og utfordrere mennesket til sin absolutt maks. Nja. Rettere sagt: Greg Glassman satt et fellesnavn på en hel haug av forskjellig type treningsformer som folk har drevet med i flere tiår.  Hos mange sett på som Navy SEALS trening, boot camp eller garasje gym trening. En treningsform som setter fokus på at treningsøkta faktisk skal være hard, i tillegg så implementerte han noen ferdigheter fra forskjellige type idretter som feks olympisk vektløfting, gymnastikk, roing, svømming osv. Han tok en type trening som folk hadde gjort lenge, tok det beste av flere idretter og lagde et merke ut av det. Nå tjener han millionær i året bare på at forskjellige treningsstudioer kan ha «CrossFit» i navnet sitt. Genialt.

Men hva er det som skiller CrossFit så ut fra andre gruppetime treningsformer som zumba, sirkeltrening, strong eller enn hva treningssenteret ditt prøver å kalle det? Eller skiller det fra så kalt bootcamp, garasje gym og navy seals trening? Hvorfor har aldri noen av disse treningsformene blitt så populære og fått et slik gjennombrudd? Dette er hva jeg skal prøve å svare på i denne trilogien.

Tilhørighet.

Alle har et instinkt som driver oss mot å ville være en del av en gruppe. Finne en slags tilhørighet og identitet. Dette stammer fra flere århundrer tilbake til at å være i grupper ville øke sjansen vår til å overleve i et evolusjonært perspektiv.

Tilhørighet mener jeg er det viktigste punktet i argumentet hvorfor CrossFit har blitt så populært, så klart er det mye som underligger tilhørighet begrepet men jeg mener dette er hovedgrunnen. Når du spør medlemmer på forskjellige CrossFit boxer om hva de syntes er det beste med CrossFit, så kommer 9/10 til å svare: folkene og miljøet eller noe i den duren. På de fleste boxer er miljøet prioritert høyt hos både medlemmer og instruktører, og det gode miljøet som blir beskrevet er mye grunnet tilhørighet aspektet.

Nagi-Yoshida-Himba-tribe-2.jpg

«En kult»

CrossFit er kjent for et veldig åpent miljø hvor alle skal bli godtatt som de er, enn hvor god eller dårlig du er. Og her tror jeg CrossFit slo spikeren i kisten. Åpenheten, samhold og en følelse av at man er velkommen.  At man er med å representere CrossFit og at denne treningsformen er en del av deg. En del kult tendenser der.

Vi alle søker en slags tilhørighet, noe å relatere oss med og være en del av. Folk liker å bli presentert som CrossFit og assosiere seg med CrossFit. På sosiale sammenkomster liker de å si at de trener CrossFit, at de er medlem av en box, snakke med andre som driver med CrossFit, snakke om dagens økt og skryte av hva som er så fantastisk bra med CrossFit.

brad

 

Det spøkes ofte om at CrossFitere aldri greier å holde kjeft om at de driver med CrossFit. Folk liker å snakke om ting som gjør de glad og får de til å føle seg bedre. No shit. Samme opplegg er det med de fleste nye ting som folk begynner med, feks å bli veganer, starte med styrketreningen, en TV serie osv.

Så at det kult tendenser tilstedet og at folk søker en tilhørighet i CrossFit syntes jeg ikke det er noe tvil om. 

Men jeg kjøper ikke at CrossFitere og veganere er de eneste som skiller seg ut med at de snakker mye om hva de driver med og at det er kult tendenser tilstedet, så lenge vi kan huske så har folk flokket seg til noe for å finne en tilhørighet. Enten om det er en treningsform, politisk parti, fotballlag, TV serie eller alt annet i livet. Fans av Karl Marx liker å kalle seg marxister og snakke om marxisme, folk som liker å råne liker å kalle seg rånere og snakke om biler, folk som trener CrossFit kaller seg CrossFitere og fans av Game of Thrones ser på Game of Thrones og snakker ikke om noe annet enn Game of Thrones, ALDRI.

 

Hvorfor er CrossFit så populært? PART 2

Hvorfor er CrossFit så populært? PART 3

 

kilder:

https://rallyfitness.com/blogs/news/the-business-of-crossfit-an-update-on-new-market-research-2017

2 kommentarer om “Hvorfor er CrossFit så populært? PART 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: