Kosttilskudd – Yay or nay?

I Norge selges det idag kosttilskudd for 2,25 milliarder kroner. Vi er i en tid hvor nye produkter som hevder å vise garanterte resultater kommer ut hver dag. Det er ikke lenger så lett å vite hva som er pålitelig kilder og ikke, spesielt når man er ung og ny til styrketrening. Det er utrolig mye sponsing og «relativ fakta» som er der ute som ødelegger hele kosttilskudd industrien. Jeg må innrømme selv når jeg leser produktinformasjonen på diverse sider, så har de skrevet det så bra at jeg føler hvert produkt er et must for å optimalisere treningen min.

Eksempel: BCAA effekter på proteinfabrikkens sider:

– Høy anabol faktor
-Høyt L-Leucine nivå – Anabol aktivator
-Skyfler Aminosyrer inn i Muskelcellene
-Skyfler essensielle aminosyrer fra di, tri og multi-peptider inn i muskelcellene
-Skyfler elektrolyttfosfater inn i muskelcellene
-Skyfler rett mengde glykogen inn i Muskelcellene
-Smaker sykt bra
-Erstatter Kreatinfosfat i Muskelcellene

Hva som er problemet med slik reklame er at det de sier er ikke feil i det hele tatt. «Relativ fakta». BCAA er brain chained amino acids aka essensielle aminosyrer. Og JA de aminosyrene har den effekten på kroppen som de reklamerer for.

…. Men det har også vanlig mat.

CR_magazine_Hero_strong-happy-healthy-07-16

Protein, aminosyrer, BCAA osv osv.

Et kyllingbryst og 1 egg – 42 gram proteiner og over 8g BCAA.

1 box Nocco- 3g BCAA.

1 servering med proteinpulver – 36g proteiner, rundt 7g BCAA. 

Man hører en hel epidemi av folk som mener forskjellig om du trenger proteintilskudd eller ikke. Hvis du spiser nok og RIKTIG mat i forhold til ditt energibehov, så trenger du ikke supplementer som BCAA eller proteinpulver. Men jeg presiserer hvis du spiser nok og riktig mat i forhold til ditt energibehov! Noe jeg virkelig er lei av å høre er store forkjempere av at «Alt kosttilskudd er bullshit og waste of money». Det er mye marketing scam og mange måter å kaste bort penger på, men 3kg proteinpulver for under 300 kr som tilsier rundt 21 000 gram proteiner, syntes jeg ikke er så ille.

Er kosttilskudd absolutt nødvendig? NEI. Kan det være veldig greit og et enkelt alternativ? JA. Vil du få mer muskler hvis du har får i deg mer protein enn ditt energibehov? NEI. 

Det som er problemet er at de som faktisk trenger mer protein i kosten, er som regel de som ikke bryr seg og tar ingen kosttilskudd. Og de som allerede får i seg nok proteiner gjennom maten, bruker flere 1000 kr på tilskudd som de bare pisser rett ut igjen når de går på do.

Det sier seg selv, når du får nok proteiner gjennom din dagligdagse kost så trenger du selvfølgelig ikke noe mer proteiner gjennom et kosttilskudd. Det er bare bortkasta penger. Jeg vil alltid anbefale å få alle makro og mikro næringsstoffer gjennom vanlig mat, alltid. Men for mange personer er det ikke så lett, jeg har et estimert protein behov på rundt 142g per dag. Det er ikke alltid like lett for meg å oppnå dette protein behovet gjennom vanlig kost. For meg som ofte har en hektisk hverdag hvor jeg ikke får til så mange store måltider, så er en proteinbar perfekt for meg. Jeg syntes proteinbarer smaker utrolig godt og i tillegg får jeg i meg 20g proteiner på 5 min mens jeg er i farta.

… Men likevel skal personer som ikke har peiling fortelle meg at det jeg kjøper er kun «waste of money» og marketing scam.

Greit. Nå var det mye frem og tilbake. Ja, jeg syntes det er utrolig mye unødvendig produkter som er bortkasta penger ,og ja det finnes produkter i forhold til behov som er veldig greie.

Fortsatt i tvil om du skal begynne med proteintilskudd eller ikke?

  • Lag deg en profil på myfitnesspal
  • Finn ut hva som er ditt energibehov og skriv ned alt du spiser i løpet av 1 dag
  • Appen vil fortelle deg om det er noen mikro eller makro næringsstoffer du mangler
  • Prøv å fyll ut disse manglene med å endre på kostholdet ditt eller implementere annen mat
  • Greier du ikke dette eller er for slapp, ty til kosttilskudd.

Forstått? Bra. Da var vi endelig ferdig med protein. Så var det hvilke kosttilskudd å ty til og ikke.

 

 

yayyy

Kosttilskudd med bevist effekt: 

  • Kreatin. Øker performance for høyintensitets treningsformer med korte restitusjonsperioder. Øker kreatin og fosfatkreatin konsentrasjon. Effekt på muskel proteinsyntesen.
  • Koffein. Reduserer trøtthet og utmattelse. Lettere å opprettholde intensitet lengre i konkurranser. Adenosinantagonist som blant annet fremmer kalsium frigivelse fra det sarcoplasmatiske retikilum i muskelfibrene.
  • Beta alanine. Kan øke performance i sportsgrener der man begrenses av melkesyre. Høy hastighet av anarob glykose. Øker muskelkarnosin
  • Sportsdrikker. Mye karbohydrater, fyller opp glykogenlagrene. Før lange økter kan det føre til at man kan utsette utmattelse, etter økter kan det føre til raskere restitusjon.

Kilde: Ida Lysdahl Fahrenholtz Cand. Scient Human Ernæring Sektion for Præventiv og Klinisk Ernæring Institut for Idræt og Ernæring. Powerpoint foredrag. 

 

 

original.500x319m.jpg

Bortkasta penger:

(ifølge min mening) :

Nocco BCAA. Bare en utrolig overpriset energidrikk. OK smak og sukkerfri, greit det. Men å betale 30kr+ for en OK smak og med kun 3g BCAA. Meh. Da går jeg heller for powerking som kan fås sukkerfrie og koster 10kr.

Pre workout. Kan være greit å ha, mange gode smaker med utrolig mye koffein. Men ellers takk, altfor overpriset og en kopp kaffe holder for min del.

Fettbrenner. Nei, bare nei. Lavere fettprosent får du av trening og strukturert kosthold. Drikk heller litt te eller kaffe for å påvirke metabolismen din.

På vippen: 

Omega 3. Kan være greit hvis du får i deg lite fisk og har et ganske ensidig kosthold.

Proteinpulver/barer. Stor fan av billige proteinpulver og barer. Gjør litt reasearch og gå for noe vanlig Whey protein for 200 kr, fremfor ultimate epic protein enhancer for 1300 kr.

 

Til slutt vil jeg bare si at alt dreier seg om behov og prioriteringer. Mye av hva jeg snakket om nå er mine egne meninger, jeg syntes det er bortkasta penger med Nocco men kan likevel godta at andre syntes det er verdt pengene. Andre syntes kanskje jeg kaster bort penger med proteinbarer, men jeg syntes det er nødvendig og liker det.

Så finn ut hva du liker, trenger, vil prioritere og:

 

 

 

Kilder:

Proteinfabrikken.no

Nocco.se

Ida Lysdahl Fahrenholtz Cand. Scient Human Ernæring Sektion for Præventiv og Klinisk Ernæring Institut for Idræt og Ernæring. Powerpoint foredrag. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: